Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Αποστηθίζει τηλεφωνικούς καταλόγους

Ο 32χρονος Αυστραλός Τάνσελ Αλί είναι ο επικρατέστερος για τον τίτλο «Αυστραλός Πρωταθλητής της Μνήμης» (Australia's Memory Champion) και τώρα προπονείται για τον παγκόσμιο τίτλο, που όπως δείχνουν τα πράγματα, οι πιθανότητες να τον κερδίσει είναι ενθαρρυντικές. Ο διαγωνισμός θα λάβει χώρα...στην Κίνα και το θέμα είναι η αποστήθιση 2.306 σελίδων του τηλεφωνικού καταλόγου του Σίδνεϊ.
Είναι κάτι που ισχυρίζεται ότι ήδη μπορεί να το κάνει. Θυμάται, δηλαδή,16.000 τηλεφωνικούς αριθμούς και όλες τις διαφημίσεις που περιέχει ο τηλεφωνικός κατάλογος. Ο ίδιος θα πει ότι δεν είναι τίποτε σπουδαίο και ο καθένας μπορεί να το κάνει, αρκεί να γνωρίζει την τεχνική, σημειώνοντας:
«Πάντα πίστευα ότι έχω πολύ φτωχό μνημονικό, μέχρι που έμαθα την τεχνική και εφαρμόζοντάς την έφτασα εδώ που είμαι τώρα. Η πείρα μού έχει διδάξει ότι ο καθένας μπορεί να εξασκηθεί σ' αυτόν τον χώρο και να φτάσει σε καταπληκτικά αποτελέσματα. Διδάσκω την τεχνική αυτή για οχτώ χρόνια τώρα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος που να μην μπορεί να το κάνει».
Δίνοντας, μάλιστα, μια ιδέα περί τίνος πρόκειται, αποκαλύπτει ότι είναι θέμα συνδυασμών. Συνδυάζεις το όνομα ενός ατόμου, για παράδειγμα, με μια εικόνα και δεν το ξεχνάς ποτέ.
Ο αριθμομνήμων και όχι μόνο, ερωτηθείς, αν ξεχνά ποτέ τα κλειδιά του αυτοκινήτου του ή την επέτειο του γάμου του, θα πει ότι «είναι άνθρωπος και βέβαια ξεχνά ορισμένα πράγματα. Αν εφαρμόζεις όμως τις στρατηγικές, μπορείς να θυμάσαι οτιδήποτε επιθυμείς».Είναι θέμα δηλαδή επιλεκτικής μνήμης. Οπότε, τόσο το καλύτερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου