Τέσσερις φοιτητές του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ξεκίνησαν την υλοποίηση του Diaspora, το οποίο αυτοπεριγράφεται ως ένα «κοινωνικό δίκτυο που θα σέβεται την ιδιωτική ζωή του καθενός και θα ελέγχεται από τον κάθε χρήστη προσωπικά».
Αυτό έρχεται σε αντιδιαστολή με την πολιτική του Facebook, που έχει βρεθεί εσχάτως στο στόχαστρο για την αμφιλεγόμενη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των μελών του.
Σύμφωνα με το BBC και τον «Γκάρντιαν», οι τέσσερις φοιτητές χρησιμοποίησαν το εξειδικευμένο site Kickstarter για να βρουν τα χρήματα για το δικό τους ξεκίνημα.
Οι τέσσερις νέοι δήλωσαν πως «ίσως να μην ακούσετε πολλά από εμάς τους επόμενους μήνες –αν και θα προσπαθούμε να σας ενημερώνουμε τακτικά. Όμως η σιωπή μας σημαίνει ότι θα εργαζόμαστε σκληρά».
Μέσα στο καλοκαίρι οι τέσσερις φοιτητές σκοπεύουν να αναπτύξουν το ανοικτό λογισμικό (open source) που θα επιτρέπει τη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου, όπου ο κάθε χρήστης θα αποθηκεύει τα δικά του προσωπικά στοιχεία και θα έχει άμεσο και αποκλειστικό έλεγχο στο τι θα μοιράζεται και με ποιόν.
«Υπάρχουν όλες αυτές οι συγκεντρωτικές υπηρεσίες (σ.σ. κοινωνικά δίκτυα) όπου οι άνθρωποι παραχωρούν τις προσωπικές πληροφορίες τους. Θέλουμε να ξαναδώσουμε στους χρήστες τον έλεγχο αυτών που μοιράζονται», δήλωσε ο Μαξ Σάλτσμπεργκ, ένας από τους τέσσερις φοιτητές.
Αρχικά οι τέσσερις σχεδίαζαν να αντλήσουν μόνο 10.000 δολάρια για το ξεκίνημα τους, όμως, μέσω του Kickstarter, βρέθηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα περίπου 6.500 άτομα, διατεθειμένα να τους χρηματοδοτήσουν με 200.642 δολάρια.
Αυτό δείχνει ότι πολύς κόσμος επιθυμεί ένα εναλλακτικό κοινωνικό δίκτυο.
Τέλος, φημολογείται ότι με τους τέσσερις φοιτητές ήρθε σε επαφή ο Ζούκερμπεργκ (ένας από τους συμφοιτητές του Χάρβαρντ, όπου πρωτοξεκίνησαν το Facebook) για να τους χρηματοδοτήσει και αυτός.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου