Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Νέα τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για 1000 φορές ταχύτερο Internet



Ο καθηγητής Vincent Chan από το διάσημο ινστιτούτο τεχνολογίας MIT είναι πεπεισμένος ότι σε 3 με 5 χρόνια το Internet θα μετατραπεί σε bottleneck για τους υπολογιστές, καθώς η ταχύτητά του δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υψηλές επιδόσεις των computers. Ξεκινώντας από αυτή την παραδοχή, ο Chan και οι συνεργάτες του άρχισαν να αναζητουν τρόπους για να κάνουν πιο γρήγορο το Internet.

Η ομάδα κατέληξε......στο όχι και τόσο πρωτότυπο συμπέρασμα ότι η εκτεταμένη χρήση οπτικών ινών είναι αναγκαία συνθήκη για την αύξηση των ταχυτήτων. Βέβαια, οι οπτικές ίνες χρησιμοποιούνται και σήμερα σε μεγάλο βαθμό, ωστόσο οι ταχύτητες δεν είναι ανάλογες των προσδοκιών. Ο Chan εντοπίζει το πρόβλημα στα optical routers, τα οποία ανακατευθύνουν τα σήματα. Για να γίνει το redirection, τα οπτικά σήματα μετατρέπονται σε ηλεκτρικά και μετά πάλι σε οπτικά. Εκεί ακριβώς εντοπίζονται οι καθυστερήσεις.

Οι ερευνητές έχουν αναπτύξει μια νέα τεχνολογία με το όνομα Flow Switching, η οποία βασίζεται σε μια πολύ απλή αρχή: την αφαίρεση των ενδιάμεσων optical routers. Ουσιαστικά, ο Chan και οι συνεργάτες του υποστηρίζουν ότι η λύση στο θέμα της ταχύτητας είναι η απευθείας σύνδεση πόλεων και χωριών μεταξύ τους, διαμορφώνοντας έτσι ένα τεράστιο δίκτυο χωρίς ενδιάμεσους σταθμούς. Έτσι, η ταχύτητα του Internet γίνεται από 100 έως και 1000 φορές γρηγορότερη.

Το Flow Switching βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε στάδιο εργαστηριακών δοκιμών και σύντομα αναμένεται να γίνουν οι πρώτες δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου