Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

NASA: Αρχαία ζωή στον Άρη


Νέα δεδομένα φέρνει μία μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα ερευνητών της NASA σε διάσημο μετεωρίτη του Άρη που βρέθηκε το 1996, καθώς παρατηρήθηκαν δομές που ενδέχεται να παριστάνουν απολιθώματα αρχαίας ζωής στον Άρη.

Ο βράχος από το διάστημα από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά, έχει διχάσει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Ορισμένοι τάσσονταν υπέρ και άλλοι κατά της ύπαρξης ζωής στον Άρη.

Η NASA, με σύγχρονες μεθόδους εκτιμά πως η ύπαρξη ζωής στον Άρη κατά την πρώτη περίοδο της ζωής του, εξακολουθεί να αποτελεί πιο εύλογη εξήγηση για τις δομές που εντοπίζονται στα βράχια.

Κατέληξε μάλιστα σε αυτό το συμπέρασμα χωρίς να επικεντρωθεί στη μελέτη των αρχαίων μετεωριτών, αλλά αναλύοντας τις μελέτες που προτείνουν ότι οι δομές που βρέθηκαν σε βράχους του διαστήματος δεν έφεραν σημάδια ζωής.

Η έρευνα, που έρχεται μετά από 14 χρόνια από τότε που άλλη ερευνητική ομάδα της NASA με επικεφαλής τους David McKay, Everett Gibson και Kathie Thomas-Keprta, δημοσίευσε μια αναφορά στο περιοδικό Science που ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε βιογενή στοιχεία πάνω στον μετεωρίτη ALH84001.

"Σε αυτή τη μελέτη, ερμηνεύουμε τα αποτελέσματά μας για να δείξουμε ότι οι in situ ανόργανες υποθέσεις είναι ασυμβίβαστες με τα δεδομένα, και, επομένως, συμπεραίνουμε ότι η βιογενής υπόθεση εξακολουθεί να είναι μια βιώσιμη εξήγηση", αποκαλύπτει η Thomas-Keprta που ήταν η υπεύθυνη της έρευνας. "Πιστεύουμε ότι η βιογενής υπόθεση είναι τώρα ισχυρότερη από ό,τι όταν την προτείναμε για πρώτη φορά πριν από 13 χρόνια", προσθέτει ο Everett Gibson, ανώτερος επιστήμονας στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.

Η πρόσφατη δημοσίευση έχει τίτλο "Προέλευση των Νανοκρυστάλλων Μαγνητίτη στον Αρειανό Μετεωρίτη ALH84001" και αφού μελετάει εκ νέου μία παλιά υπόθεση, προσθέτει νέα στοιχεία για την υποστήριξη των ισχυρισμών αυτών.

«Τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη δυνατότητα της παρουσίας ζωής κατά το απώτατο παρελθόν στον πλανήτη Άρη, έχει κτιστεί αργά αργά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν σημάδια παλιών επιφανειακών νερών, που συμπεριλαμβάνουν στάσιμα ποτάμια, λίμνες και, ενδεχομένως, ωκεανούς, σημάδια νερού που έτρεχε κοντά ή πάνω στην επιφάνεια, νερό που προέρχεται από καταθέσεις αργιλικών ορυκτών και ανθρακικών αλάτων στο παλιό ανάγλυφο του εδάφους, καθώς και μια πρόσφατη απελευθέρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη, μία ανακάλυψη που μπορεί να έχει διάφορες εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίας μικροβιακής ζωής, την κύρια πηγή του μεθανίου πάνω στη Γη», εξηγεί ο David McKay, ο οποίος είναι επικεφαλής για την εξερεύνηση και την αστροβιολογία του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσοντης της NASA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου