Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Χιλιάδες βατράχια «κατέλαβαν» την Εγνατία Οδό και προκάλεσαν ατυχήματα



Για περίπου δύο ώρες η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Εγνατία Οδό, λόγω «εισβολής» χιλιάδων βατράχων στο οδόστρωμα, λίγο πριν από τον οδικό κόμβο Προφήτη Λαγκαδά Θεσσαλονίκης......Η εμφάνιση των αμφίβιων στο οδόστρωμα προκάλεσε έκπληξη και πανικό σε οδηγούς διερχόμενων οχημάτων, με αποτέλεσμα να σημειωθούν τρία τροχαία ατυχήματα, με υλικές ζημίες εξαιτίας της ολισθηρότητας.


Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι τρεις οδηγοί αιφνιδιάστηκαν και έχασαν τον έλεγχο των αυτοκινήτων τους, τα οποία προσέκρουσαν στις προστατευτικές μπάρες του αυτοκινητόδρομου.

Η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων για περίπου δύο ώρες μέχρι να απομακρυνθούν από το οδόστρωμα όλα τα βατράχια.

Τι λένε οι ειδικοί

Πριν από αρκετά χρόνια στην Περαία Θεσσαλονίκης εκατομμύρια βατραχάκια είχαν σκεπάσει τους δρόμους. Οι κάτοικοι ρωτούσαν καθηγητές και επιστήμονες να μάθουν τι συμβαίνει. Μάλιστα, για να περιγράψουν το γεγονός, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «έβρεξε βατράχια».

Τώρα που στέγνωσαν τα νερά στην περιοχή, το φαινόμενο δεν συναντάται πλέον εκεί. Εξακολουθεί να παρατηρείται ακόμη όμως, στο Λαγκαδά.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ζωολογίας του ΑΠΘ, Πασχαλίνα Κυριακοπούλου, «κάθε τέλος Μαΐου τα βατράχια μεταναστεύουν, έτσι είναι απολύτως φυσιολογικό να κατακλύζουν τους δρόμους».

Σε περιόδους μετά από βροχές και σε περιοχές που υπάρχουν πολλά νερά, τα βατράχια βγαίνουν στους δρόμους και κατευθύνονται στα χωράφια, κυρίως τις βραδινές και τις πρώτες πρωινές ώρες, πρόσθεσε.

Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις σε ανάλογα σημεία, υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες, ώστε να μην αιφνιδιάζονται οι οδηγοί και να βρίσκονται σε εγρήγορση.

πηγή: in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου